14 Μαρτίου 2018

Μια ανθρωπότητα ακόμα πιο φτωχή..

Σήμερα, Τετάρτη 14 Μαρτίου, η ανθρωπότητα έγινε λίγο ακόμα πιο φτωχή καθώς έφυγε από τη ζωή ένας από τους μεγαλύτερους επιστήμονες του αιώνα, ο Stephen Hawking...

O Stephen Hawking γεννήθηκε το 1942 στην Οξφόρδη της Αγγλίας. Κατά την ακαδημαϊκή του πορεία ανέκαθεν ξεχώριζε από τους γύρω του, αν και η μοναδική του κλίση στις φυσικές επιστήμες άρχισε να αποκαλύπτεται γύρω στα 21 του, ενώ φοιτούσε στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, όπου κια άρχισε να εμφανίζει τα συμπτώματα της νόσου Lou-Gehrig, που επηρεάζει τους κινητικούς νευρώνες. Ενώ αρχικά η ασθένεια αυτή στάθηκε εμπόδιο στην ακαδημαϊκή του πορεία, εφόσον οι γιατροί του έδιναν μόνο 2 χρόνια ζωής, τελικά αυτό δεν το σταμάτησε και κατέληξε να κάνει τη διδακτορική του διατριβή στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ. Η τύχη όμως βοηθά τους τολμηρούς και ο αγώνας του Hawking απέδωσε καθώς κατάφερε να ζήσει μέχρι τα 76 του χρόνια προσφέροντας στην επιστήμη και κατ' επέκταση στη κοινωνία τόσο με τις μελέτες του κυρίως στους τομείς της γενικής σχετικότητας και της κβαντικής βαρύτητας όσο και με τις απόψεις του πάνω στο θέμα του μέλλοντος της ανθρωπότητας. Ήταν ένας σπουδαίος πνευματικός άνθρωπος.

Ο Hawking ως διανοούμενος ευρείας αναγνώρισης συχνά μοιραζόταν τους προβληματισμούς του όπως: " Σε έναν κόσμο που βρίσκεται σε χάος πολιτικά, κοινωνικά και περιβαλλοντικά, πώς θα μπορέσει να διατηρηθεί η ανθρώπινη φυλή άλλα 100 χρόνια;". Ο ίδιος δεν ήξερε να απαντήσει στην ερώτηση αυτή, όμως προκαλούσε τον κόσμο να αναρωτηθεί μαζί του και να αντιληφθεί έτσι τη πληθώρα κινδύνων που απειλούν τη σημερινή κοινωνία, όπως είναι ο πυρηνικός πόλεμος ή η υπερθέρμανση του πλανήτη. Με αυτό τον τρόπο ο Hawking προωθούσε την ενότητα των εθνών υπέρ της αντιμετώπισης των προβλημάτων σαν αυτά που προαναφέρθηκαν για την ευκολότερη αντιμετώπισή τους. Τέτοιες ενωτικές τάσεις τον χαρακτήριζαν σε όλη του τη ζωή και εκφράζονταν και μέσα από τα κοινωνικοπολιτικά του πιστεύω. Προσκείμενος στο χώρο της σοσιαλδημοκρατίας, ο Hawking εξέφραζε συχνά την άποψή του σε θέματα που έφλεγαν τόσο το Ηνωμένο Βασίλειο όσο και τον πλανήτη μας όλο. Πίεζε συστηματικά για τον παγκόσμιο πυρηνικό αφοπλισμό, ήρθε ενάντια στην εισβολή στο Ιράκ αποκαλώντας την "έγκλημα πολέμου", έδρασε σε καμπάνιες υπέρ της καθολικής ιατρικής περίθαλψης και ύψωσε τη φωνή του ενάντια στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς πίστευε στο ευρωπαϊκό πνεύμα και στην ενότητα των λαών ως λύση στα προβλήματά τόσο της δικιάς του, όσο και των άλλων χωρών.

Το σίγουρο είναι ότι ο Hawking θα μείνει στην ιστορία για τη συμβολή του στην επιστήμη, αλλά αξίζει να μνημονεύεται ως ένα λαμπρό παράδειγμα ανθρώπου που είχε παγκόσμια και καθολική αναγνώριση για τα επιστημονικά του επιτεύγματα αλλά δεν δίστασε να πάρει θέση και με τηγνήσια προοδευτική σκέψη του να παλέψει και από αυτό το μετερίζι  για ένα καύτερο μέλλον για την ανθρωπότητα. 


ΠΑΣΠ ΕΜΠ